Followers

Thursday, August 14, 2014

RAYA VS SPM

Asalamualaikum

selamat hari raya. harap tidak lambat untuk ucapkan. lepas raya cik pah busy memanjang sampai tak sempat nak update dan blog wallking. maaf kan teman kalau tak sempat nak follow blog saem2. cik pah ada trial SPM lebih kurang 2 minggu lagi. harap boleh buat dengan baik untuk trial ini. doakan cik pah ya.

lagi satu tidak lupo jugak cereta rayo tahun ini. raya tahun ini hanya sederhana saja. mak ore kato

"pah mu tokse belanjo bnyok2 tuk rayo mu tu nok exam taun nie."

sedih benar hati. huhu tahun nie baju tidak upah beli online je. tema tahun nie warno biru. tapi macey biasa gambar satu family xdo sebab ada masalah teknikal. huhuhu lupo letak pic dalam laptop hanyo ado gambar cik pah ja. raya tahun nie balik kampung macam biasa dekat Jitra kedah.
\

hanya biasa saje baju tahun nie. hahaha masa nie tengah selpiaq sorang-sorang. raya kedua cik pah pakai baju muslimah biasa ja. tahun nie memang kurang pi beraya rumah adik beradik. orang kata dah dekat nak SPM rasa gementaq tu koi dekat. ketaq lutut ceq oiii.





raya kedua. ketiga , keempat dan kelima. raya kelima habis modal dah. tak tau nak pakai baju apa. rembat tshirt sepahtu ja. hahaha. and the last picture.


I LOVE MY MUM & DAD

lama tak update sebab tu buat ayat merapu. lupa sudah nak karang ayat boom power. sampai sini saja cerita merapu saya. lepas nie nak cuci blog yang bersawang nie. lalalala bye3

Sunday, June 29, 2014

Kelebihan 10 malam pertama ramadhan

*10 Hari Pertama Bulan Ramadhan* - Fasa 10 Hari Pertama Bulan Ramadhan di sebut dengan Malam Rahmat, 10 Hari Kedua di sebut dengan Maghfiroh, dan 10 Hari Ketiga disebut dengan Itsfunminannar (pembebasan dari Api Neraka).
Suatu Ketika Para Sahabat Bertanya Kepada Rasullullah saw, YaRasullullah, apa sih sebenarnya keutamaan (kelebihan) Sholat Sunnat Tarwih Pada Bulan Ramadhan?,lalu Rasullullah pun menjawab sebagaimana   yang dijelaskan dalam sebuah hadist yang di riwayatkan oleh Saiyidian Ali(r.a), Kelebihan Sholat Sunnat Tarwih Pada bulan Ramadhan Adalah sbb :

*Malam Pertama :*
Barang Siapa yang melaksanakan Sholat Sunnat Tarwih pada malam pertama Ramadhan, maka ia akan keluar dari dosa dosa sebagaimana ia baru di lahirkan

*Malam Kedua :*
Barang Siapa yang melaksanakan Sholat Sunnat Tarwih pada malam dua Ramadhan, maka dosanya dan kedua dosa ibu bapak nya akan di ampuni oleh SWT

*Malam Ketiga :*
Barang Siapa yang melaksanakan Sholat Sunnat Tarwih pada malam ketiga Ramadhan, maka maka malaikat yang ada di Arsy berdoa kepada Allah agar diampuni dosa kita

*Malam Ke empat :*
Barang Siapa yang melaksanakan Sholat Sunnat Tarwih pada malam ke empat Ramadhan, maka ia akan memperolah pahala dari orang2 yang membaca kitab Taurat, Zabur, Injil dan Al Qur'an

*Malam Ke Lima :*
Barang Siapa yang melaksanakan Sholat Sunnat Tarwih pada malam lima Ramadhan, maka Allah akan Memberikan Pahala sebagaimana Pahala nya orang2 yang sholat di masjidil Haram, Masjid Madina dan Aqsa.

*Malam Ke Enam :*
Barang Siapa yang melaksanakan Sholat Sunnat Tarwih pada malam ke enam Ramadhan, maka Malaikat yang tawaf di Baitul Makmur (70Ribu malaikat) serat batu2 dan tanah mendoakan orang2 yang melaksanakan sholat tarwih pada malam ini.

*Malam Ke Tujuh :*
Barang Siapa yang melaksanakan Sholat Sunnat Tarwih pada malam ke tujuh Ramadhan, maka ia akan memperolah pahala Se akan2 bertemu dengan Nabi Musa dan Berjuang mengalahkan musuh ketatnya yaitu Fi'aun dan Hamman.
*
*
*Malam Ke kelapan :*
Barang Siapa yang melaksanakan Sholat Sunnat Tarwih pada malam kedelapan Ramadhan, maka ia akan memperolah pahala yang di lakukan nabi Ibrahim As

*Malam Ke Sembilan :*
Barang Siapa yang melaksanakan Sholat Sunnat Tarwih pada malam ke sembilan Ramadhan, maka ia akan di naikkan mutu dan nilai ibadah nya sebagaimana mutu dan Ibadah Nabi Muhammad SAW.
*
*
*Malam ke Sepuluh :*
Barang Siapa yang melaksanakan Sholat Sunnat Tarwih pada malam ke sepuluh Ramadhan, maka Allah akan mengkaruniakan kepadanya kebaikan dunia dan Akhirat.


Posted via Blogaway

Tuesday, June 24, 2014

keputusan mid year exam

Asalamualaikum,


hari yang datang sudah tiba. hari khamis nie ada jaya waris. huhuhu takut gila la. keputusan tidak memuaskanla. ada G yang lain semua flying colour. cuma dua benda nie ja yang tak mampu untuk lulus. huhuhu AKAUN & EKONOMI serius susah. masa jawap exam macam nak keluar air mata. tak apa usaha tangga kejayaan.

bukannya saya tak berusaha tapi memang dah berjuang habis berhabisan dah. apakan daya sudah ditakdirkan bergini markah ujian saya. tapi saya bersyukur jugak sebab tak pernah dalam hidup dapat TOP 10 haha. ingat senang ka.



kira okay la kan? bagi orang yang tak pandai macam aku nie. harap-harap SPM aku tak failed la. doakan ya...


Monday, June 9, 2014

Segmen Saya Mahu Doodle Dayang Deno

klik banner untuk penyertaan

**Perhatian
  • 30 Pemenang dicari
  • Setiap pemenang akan mendapat sepasang doodle *seperti yang terdapat pada gambar
  • Cara pemilihan pemenang melalui Random.org 


Tamat : 11.59malam @15 Jun 2014

Petua Menghilangkan Parut Jerawat:


 Parut jerawat baru yang kelihatan hitam dapat diatasi dengan melakukan scrub untuk menanggalkan sel kulit mati. Lakukan scrub seminggu 2 kali atau mengikut peraturan pemakaian dan hasilnya kulit akan kelihatan sihat dan mulus.Tapi jangan lakukan scrub ketika kulit berjerawat dan meradang kerana ini akan menyebabkan radang menjadi semakin teruk.
• Selain itu, boleh menggunakan sabun yang mengandungi glikolic acid atau AHA, untuk menanggalkan sel kulit mati. Agar jerawat tidak berparut hitam atau berbekas , elakkan dari memicit jerawat kerana dapat merosakkan struktur kulit. Ini menyebabkan parut menjadi semakin gelap dan susah untuk dihilangkan.
Dapat tak? Jangan risau, ada lagi petua yang akan dikongsikan disini. Cuba tengok petua dibawah ini. Mungkin boleh membantu.
Petua Menghilangkan Parut Jerawat:
• Mula-mula ambilkan sedikit madu. Campurkan madu tersebut dengan bedak sejuk. Tekapkan bedak tersebut ke tempat yang ada kesan jerawat. Lakukan sekurang-kurangnya 2 hari sekali.
• Tumbuk beberapa batang kulit kayu manis dan jadikan serbuk. Campurkan dengan sedikit air. Tempelkan pada parut jerawat.
• Asah kulit kayu manis dan campurkan dengan madu lebah. Tempelkan pada muka yang berparut setiap malam. Keesokkannya, cucilah menggunakan air suam.
• Kisar timun dan tapiskan airnya. Tampalkan hampas timun pada muka. Biarkan setengah jam. Kemudian cuci bersih dengan air suam.
• Rendam beberapahelai daun senduduk, sedikit cekur dan segenggam beras. Kemudian giling hingga lumat. Sapukan pada parut muka dua kali seminggu.
• Tumbuk sepuluh helai daun sirih muda. Tempelkan pada muka terutama pada bekas jerawat. Setelah kering, cuci muka dengan air bersih. Amalkan tiga kali seminggu.
Bagaimana dengan petua-petua tersebut? Diharapkan petua yang dikongsikan disini dapat membantu anda walaupun sedikit

       info from cahayapurnama


Sunday, June 8, 2014

love is friend

asalamualaikum



sebenarnya benda nie dah lama berlaku tapi...... baru hari nie saya luahkan dekat blog kesayangan hamba nie.. korang mesti pernah jatuh hati kan? yes benda tu berlaku pada diri saya.. sebernarnya saya susah nak jatuh hati pada orang.... mungkin ramai orang akan sangka saya nie gediks tapi sejujurnya saya memang dari kecik kawan dengan laki sebab saya anak tunggal perempuan. sebab itu saya lebih suka bergaul dengan budak lelaki. pada kawan-kawan saya ingin mintak maaf kalau ada salah silap saya pada hampa semua....

saya memag jatuh hati tapi saya tahu dia suka pada orang lain iaitu teman baik saya sendiri. yeahhh my friend. tapi dia takut nak nagi tahu pada my friend. pada awalnya memang sakit hati tapi saya sedar siapa diri saya. mungkin kita hanya boleh jadi kawan saja. opsss lupa lama saya tak update twiter hihi. okay sambung pada cerita..... dia pun tahu perasaan saya tapi dia menolak secara baik ja......

okay sampai sini saja saya hanya mampu berkongsi.....nak tulis lebih-lebih nanti ada orang yang dengki

Sunday, June 1, 2014

Hye JUN

Hye korang.......

Sekejap ja dah bulan JUN dah hampir untuk SPM. Aduh takut pun ada. Best pun ada sebab  dah nak puasa dan raya. Yeahhhhh. *nak kutip duit raya* hahaha macam budak-budak pulak.

Buat masa nie saya memang ndak ada semangat mau tulis blog kerna ndak tahu mAhu nulis apa. Fikirannya kosong. Update pakai fon aja. Huhuhu. Bilalah rumah mau pasang wifi.

Harap bulan jun nie ada kebaikan untuk saya dan awak semua.

P/s: doakan saya berubah :)