Followers

Saturday, January 17, 2015

sweet 18

assalamualaikum

yeahh akhirnya pada 16 januari aku dah cukup umur. hehehe sweet 18 gituw. yeah happy belated birthday to me!!! happy sangat sangat. lepas nie tunggu result ja. pastu sambung belajar.

bufday tahun nie mak belanja makan chicken chop dekat stadium. perhhh terbaikkk la. kebetulan dekat stadium ada uptown. hehehe dapat sehelai shawl sebagai hadiah.

mak.ceq nak ucapkan terima kasih sebab jaga ceq dari kecik sampai besar. ceq sayang mak ketat ketat. love u mak.

tanpa mak ayah kita tidak akan ada.di dunia ini dan tidak dapat bernafas di dunia ini.

Wednesday, January 14, 2015

menangis terapi jiwa

assalamualaikum

          hari nie nak bercerita tentang tangisan sebagai terapi. well, rasanya tak ada mata yang tak pernah menangis kan? paling tak pun sekali sekala memang akan menangis jugak. info tentang terapi dalam tangisan nie aku google semalam memandangkan aku terfikir betapa teruknya aku yang cengeng & cepat menangis nie. but kadang-kadang menangis tu tak teruk pon, ngehehe 

first of all, menangis nie dapat memelihara diri kita dari pelbagai penyakit. satu kajian yang telah di jalankan mendapati menangis dapat mencegah dari terjadinya penyakit radang usus besar dan luka pada perut. kat mana rasionalnya aku pun terfikir jugak, tapi ntah la. memandangkan bukan aku yang buat kajian tu, so aku tak tahu.

menangis dapat meringankan ketegangan jiwa! beberapa orang pakar setuju mengatakan menangis sangat lah berguna bagi kesihatan jiwa dan emosi. haaa... yang nie aku setuju. perasan tak kalau kita tension, lepas kita nangis kita akan rasa bertambah lega. tapi terlalu banyak menangis pon tak boleh jugak. buta plak mata tu nanti!

menangis juga merupakan salah satu faktor yang menyumbang kepada panjangnya usia kaum hawa. menurut ilmuan, air mata mengandungi peratusan racun yang dikeluarkan dari tubuh melalui tangisan. memandangkan fitrah perempuan lebih suka/banyak menagngis berbanding lelaki, so jelas-jelas la usia kaum perempuan lebih panjang dari usia lelaki. tapi kalau meninggal awal jugak, nak buat camne...da memang ajal kan.

menangis dapat menyucikan mata. para doktor sependapat mengatakan air mata berfungsi membasuh mata dari kandungan racun yang muncul akibat tegangnya urat saraf perasaan dan emosi yangs selalu datang silih berganti. menangis dapat membersihkan mata dari segala bakteria, debu dan habuk. ooouu... emosi kena jaga baru la kandungan racun tu tak banyak sangat dalam mata. betul ke assumption aku nie ?

menangis dapat memelihara kelembutan mata. OMG ! ni nak kena nagis banyak-banyak nie kasi mata lembut ! ngehehe . . nanti tak jadi lembut, jadi buta je terus baru tahu.

menangis dapat menambah jumlah degupan jantung dan dianggap sebagai latihan yang berguna bagi rongga badan, urat-urat dada dan kedua-dua bahu. setelah menangis, kecepatan degupan jantung kembali ke asal sehingga akan muncul perasaan tenang. waaa... menarik bunyinya.


FAKTA ---> secara purata perempuan menangis 64 kali setahun berbanding lelaki sebanyak 17 kali setahun.  maka tidak hairan perempaun lebih panjang usia dan kurang menghidap penyakit, meski kadar emosi perempuan lebih sensitif. menangis merupakan cara berkesan untuk memperbaiki keadaan kesihatan fizikal dan emosi. menangis bukan lah tanda lemah dan tidak matang okeyyyhhh !

## ngehehe . . see ? lepas nie nampaknya aku punya reason yang lebih kuat la untuk menangis. orang tanya je, cakap untuk kesihatan walhal nangis frust sebab result exam teruk!

wordless wednesday #4 happy

Tuesday, January 13, 2015

random updates again

assalamualaikum.......

nie post untuk tahun baru. yeah 2015! baru sempat nak update. huhuhu menangis setiap hari tgk blog nie. ehhhh ehhh blog design dah baru la. hehehe tahun baru mesti lah tema baru gituw. 

kehidupan selepas menjadi pelajar nie adalah sangatlah membosankan sebelum habis sekolah ingat seronok sangat nak bebas sekali ambik kau. bosan tahap cipan. bila dah habis spm nie tengah fikir la nak kerja pun lagi berapa bulan nak ambik result. tapi aku ada hobi yang tak bosankan hidup. ya hobi aku suka makeup. hihihi dulu ada buat satu enty makeup. korang tengok le sendiri baru tahu. 

kalau korang nak tengok banyak pic makeup aku boleh follow instagram aku afifah_wan lagi pun insyallah kalau ada permintaan untuk buat tutorial aku akan buat. sekarang nak tunjukkan pic banyak2 tak boleh sebab update blog guna fon aje. hehehe sampai sini ja boleh update BYE!!

Friday, December 12, 2014

lepas rindu

Hello ......
aduhhhhh rindunyaaaa want to update this blog. it's like when'm done this kind of SPM inactive la. later it feels nak update on my trip to melaka-chicago - Kuala lumpur.
God willing, I will be updatekan entry places of interest. The last entry is actually to yearn for berblog. heeee





Sunday, December 7, 2014

universiti atau kemahiran? tolong saya!

assalamualaikum

alhamdulillah dah habis dah spm pada 2/12/2014 lambat update sebab masalah line di kawasan rumah nie slow rasanya siput lagi cepat. nak masuk segmen pun susah nak join. huuuu

sejak habis sekolah nie rasanya hanya menternak lemak ja di rumah ini. hihihi nak kerja rasanya malas la pulak. bila habis spm nie aku hanya fikir nak ambik bidang apa diploma nanti. macam-macam aku fikir nak masuk universiti atau nak ambik bidang kemahiran?

ya ini susah untuk aku fikir. aku tak nak masuk form 6. kalau boleh saya nak mintak la pandangan akak abang. nak pilih yang mana baik. kemahiran atau masuk universiti? 

Saturday, November 29, 2014

Giveaway kerusiburok: Ole-Ole Phuket!

hai semua blogger! 

seperti yang korang semua maklum, kerusiburok akan bercuti ke Phuket awal Disember ni (baca entri kerusiburok ke : PHUKET (intro)

jadi, kerusiburok bercadang nak bagi ole-ole dari Phuket kepada blogger2 sekalian.

bermula 25 Nove 2014 hingga 3 Dec 2014
KLIK banner di atas untuk sertai.

OLE-OLE utama akan diberi kepada 3 pemenang bertuah. 
tapi kalau ramai yang join segmen giveaway ni, 
saya akan tambah 7 lagi ole-ole untuk blogger bertuah! 
hehehe

3 x Ole-Ole Utama = T-shirt kenangan dari Phuket
(sebab tu conduct giveaway awal-awal, nanti pemenang boleh dapat saiz baju yang betul hehe)


JOM SERTAI! Mana tahu korang bertuah! Klik Banner kat atas tu ye untuk syarat yang simple :)


jom join ramai-ramai. ajak blogger lain sekali yer! 
di samping bersegmen, boleh jugak kita berblogwalking dan berkenalan! hehehe

babai.