Sunday, December 8, 2019

FINALLY DAH BOLEH BUKA BLOG



ALHAMDULILAH.......

setelah seikan lama blog ni tak boleh buka. Akhirnya dapat jugak buka *menangis sambil makan*. Rindu gila nak update blog. Last update dulu March 2019, lama giley. Banyak pengalaman yang aku nak cerita dalam ni. Serius banyak yang nak luah. hehehehehh


First, aku dah habis study Diploma. ya sampai Diploma ja mampu nak oiii. otak ni tepu saja dok belajar. tapi rindu jugak nak buat assigment. huhuhuhu. aduhh dah lama tak menulis dalam blog ni rasa tak tahu nak buat ayat macam mana sebab terlalu excited blog dah boleh buka. hari ni cukup kot sampai sini aku menulis sebab ni pun curi masa dekat ofis. hahahhaah.





Image result for smiley png

Monday, March 11, 2019

10 Rutin Penjagaan Kulit Wanita Korea

Nak tampil flawless seperti orang Korea di Hari Raya yang akan datang? Masih belum terlambat lagi untuk anda amalkan 10 step-by-step rutin penjagaan kulit wanita-wanita Korea. Seperti yang ramai sedia maklum, orang Korea sangat terkenal dengan kulit mereka yang sungguh bersih, licin dan bercahaya walaupun tanpa makeup. Setiap kali menonton drama Korea ataupun makeup tutorial orang Korea, anda pasti tertanya-tanya, “macam mana nak dapat kulit macam diaorang ni?”, kan? Mereka mengamalkan 10 langkah penjagaan kulit! Bunyi macam susah je kan? Jangan risau, hari ini saya akan membimbing anda dari langkah 1 hingga langkah 10.





Langkah 1: Makeup remover + oil cleanser
Apa? Oil cleanser untuk cuci muka yang dah berminyak bagaikan kuali nak goreng ikan?! Jangan panic! Tahukah anda, oil cleanser sangat berkesan untuk menanggalkan makeup yang degil serta mencairkan daki-daki yang terdapat di muka terumatanya dalam pori-pori anda. Orang Korea percaya, jika pori-pori kita tersumbat dan tidak dicuci dengan betul, macam mana kulit kita nak serap product yang lain dengan effective? Jadi, anda tidak perlu risau untuk menggunakan oil cleanser. Tambahan pula, terdapat banyak jenis oil cleanser di pasaran untuk semua jenis kulit.

Langkah 2: Pencuci muka buih
Orang Korea mengamalkan sikap “double cleansing” untuk memastikan segala kotoran yang terdapat di muka betul-betul hilang dan seratus peratus bersih. Anda boleh menggunakan pencuci muka buih atau foam cleanser mana-mana sahaja tetapi seeloknya guna yang sesuai dengan jenis kulit anda. Anda juga boleh menggunakan berus muka yang dijual di mana-mana kedai kecantikan.

Langkah 3: Scrub @ Exfoliator
Scrub atau exfoliator adalah sangat penting untuk menghilangkan sel-sel mati yang terdapat di muka anda serta dapat menyediakan kulit anda untuk menyerap product lain dengan lebih effective. Langkah ini hanya dilakukan 2 kali seminggu untuk mengelakkan kulit anda mengelupas dan kering akibat menyental muka setiap hari.

Langkah 4: Toner
Toner berfungsi untuk mengimbangkan level pH kulit anda serta menghidrat kulit anda supaya lebih senang untuk menyerap product yang lain. Anda boleh menggunakan cotton pad dan sapu muka anda secara perlahan-lahan atau menuang toner anda ke tangan anda dan menepuk toner tersebut di muka anda dengan perlahan-lahan.

Langkah 5: Essence
Langkah ini adalah langkah yang paling penting bagi semua wanita Korea. Langkah ini juga merupakan langkah yang paling effective dalam penjagaan kulit. Apa itu essence? Essence ialah sejenis product yang berfungsi sebagai toner dan serum. Eh, tadi kan dah pakai toner? Betul, tapi essence berfungsi untuk membaiki kulit anda serta menolong dalam perolehan sel. Cara untuk memakai essence adalah dengan menepuk product tersebut di muka anda degan perlahan-lahan.

Langkah 6: Ampoules @ Serum / Skin-booster
Ampoules dan essence hampir sama tetapi ampoules merupakan essence yang lebih concentrated. Kebanyakan ampoules mempunyai tugasnya yang lebih spesifik seperti mencerahkan kulit, menghilangkan parut jerawat, mengetatkan pori-pori dan sebagainya. Cara memakai ampoules sama seperti memakai essence. Kenapa orang Korea suka menepuk product mereka dan tidak menyapu atau “mengurut” product tersebut ke dalam kulit mereka? Ini kerana orang Korea mempercayai bahawa kulit kita akan hilang ketegangan dan senang kedut ketika usia tua nanti apabila “ditarik-tarik” dari usia muda.

Langkah 7: Sheet Mask
Sheet masks ibarat jiwa raga penjagaan kulit bagi orang Korea. Sheet masks kaya dengan essences yang baik untuk kulit seperti collagen atau ekstrak tumbuh-tumbuhan yang boleh membantu untuk memperbaharui kulit kita. Time ni lah sesuai kalau nak berselfie atau membaca dan relax kerana sheet masks disyorkan untuk dipakai selama 15-20 minit. Kena pakai setiap hari ke? Terpulang kepada anda! Jika kulit anda jenis yang lebih kering, anda boleh memakainya setiap hari tetapi jika kulit anda lebih berminyak, dua kali seminggu sudah cukup.

Langkah 8: Eye Cream
Kulit di bawah mata kita adalah area yang sangat sensitif dan halus jadi tanda-tanda awal penuaan akan nampak di area mata dahulu. Oleh itu, kita haruslah menggunakan eye cream untuk mengelakkan kedutan muncul pada usia yang muda. Cara anda memakai eye cream adalah dengan menggunakan jari cincin anda dan dab dengan perlahan-lahan di area bawah mata anda. Jangan sesekali menggosok product tersebut ke dalam kulit anda.

Langkah 9: Moisturizer
Eh, moisturizer lagi? Jangan risau, walaupun muka anda akan rasa seperti sudah dibalut dengan product seperti mummy, hasil yang akan didapati amat berbaloi. Orang Korea berkata bahwa kita haruslah sentiasa melembapkan kulit kita, walaupun kulit kita jenis yang berminyak. Jika anda tidak boleh hidup tanpa air, anda rasa kulit anda boleh hidup tanpa air? Itulah yang dikatakan kepada saya apabila saya menanyakan seorang teman Korea kenapa kita harus melembapkan kulit kita sampai begitu sekali. Terdapat banyak jenis moisturizer di pasaran jadi carilah yang sesuai untuk kulit anda dan menyapunya di muka serta leher anda dua pada waktu pagi dan malam.

Langkah 10: Night Cream / Sunblock
Ahkirnya! Langkah terakhir! Pada waktu siang, langkah yang terakhir merupakan sunblock. Walaupun anda ke kelas atau ke kerja di dalam bangunan, kita tetap akan terdedah kepada sinaran matahari yang boleh merosakkan kulit. Oleh kerana sinaran matahari di Malaysia tidak mengancam seperti di Korea, sunblock yang mempunyai SPF15 sudah cukup buat anda. Pada waktu malam pula, langkah terakhir adalah night cream. Selalunya, night cream yang popular dan selalu digunakan oleh wanita Korea adalah night cream yang mengandungi bahan yang diperam atau fermented.
10 langkah memang macam penat tapi percayalah, hasilnya amat berbaloi! Dan selalunya, rutin ini hanya memerlukan 15-20 minit, tidak termasuk sheet mask. Dalam masa 2 minggu sahaja, anda boleh merasai dan melihat perbezaan yang ketara. Tak perlu facial yang mahal mahal dah! Semoga dapat memanfaatkan anda semua dengan info tentang penjagaan kulit orang Korea.


SUMBER : https://jejumuslimtravel.com/10-rutin-penjagaan-kulit-wanita-korea/ 

Saturday, January 12, 2019

FIRST POST IN 2019



assalamualaikummmmm......

sudah lama tak post dekat blog ni. selalu tak sempat hari ni baru boleh update. selalu jadi silent reading blog orang ja. hahahaaha ini post pertama di tahun baru. SELAMAT TAHUN BARU *walapun dah lambat tetap nak ucap jugak* hehehehehe. sebenarnya tak banyak nak tulis ni. sudah lama tak karang ayat otak pun dah jadi tepu. kalaulah boleh dan rajin macam dulu2 update blog.

betul orang kata semakin kita dewasa semakin kita sibuk dan stress. kalaulah boleh putar masa nak duduk sekolah menengah ja. huhuhuhu. okay dah cukup merapu. ehh insyaAllah nanti saya akan update minat terbaru saya tentang ANIME hahahahah sanggup ni turun dari Kedah ke KLCC sebab nak join Comic Fiesta 2018. tunggu next post ya. #muahciked



Image result for 2019 wallpaper


Tuesday, September 25, 2018

SAHABAT

Kadang - kadang sahabat yang suka belanja kita makan, bukan kerana mereka berharta tapi sebab mereka meletakkan persahabatan melebihi duit......

Kadang - kadang sahabat yang rajin bekerja, bukan kerana mereka tunjuk pandai tapi sebab mereka memahami maksud tanggungjawab.......

Kadang - kadang sahabat yang memohon maaf dulu selepas pergaduhan, bukan kerana mereka salah tapi sebab mereka menghargai orang di sekeliling mereka......

Kadang - kadang yang sukarela membantu kita, bukan kerana mereka berhutang apa-apa tapi sebab mereka lihat kita sebagai seorang sahabat......

Kadang-kadang sahabat yang selalu SMS DAN WATTSAPP anda, bukan kerana mereka tak de benda lain nak buat tapi sebab mereka INGAT PADA ANDA.......

Satu hari, kita semua akan terpisah, kita akan terkenangkan pelbagai perbualan dan impian yang kita ada.

Hari berganti hari, bulan, tahun, hingga hubungan ini menjadi asing........

Satu hari anak2 kita akan jumpa gambar kita dan bertanya,
"Siapa mereka semua tu?".....
Dan kita tersenyum dengan air mata yang tidak kelihatan kerana hati ini terusik dengan kata yang sayu, lalu berkata,
"DENGAN MEREKALAH SAYA ADA HARI YANG PALING INDAH DALAM HIDUP SAYA." .... ..

TERIMA KASIH SAHABAT
Ada 3 Hal dlm hidup yg tidak boleh kembali :       
          1. Waktu         
          2. Kata-kata      
          3. Kesempatan        

Ada 3 Hal yg dapat menghancurkan hidup seseorg:
          1. Kemarahan       
          2. Keangkuhan       
          3. Dendam   

Ada 3 Hal yg tidak boleh hilang:
          1. Harapan         
          2. Keikhlasan         
          3. Kejujuran         

Ada 3 Hal yg plg berharga: 
          1. Kasih Sayang ..         
          2. Cinta         
          3. Kebaikan         

Ada 3 Hal dlm hidup yg tidak pernah pasti :         
          1. Kekayaan       
          2. Kejayaan         
          3. Mimpi         

Ada 3 Hal yg membentuk watak seseorg :         
          1. Komitmen         
          2. Ketulusan         
          3. Kerja keras        

Ada 3 Hal yg membuat kita sukses :
          1. Tekad         
          2. Kemahuan         
          3. Fokus

Ada 3 Hal yg tidak pernah kita tahu :
          1. Rezeki ..         
          2. Umur        
          3. Jodoh         

TAPI, ada 3 Hal dalam hidup yg PASTI :     
          1. Tua         
          2. Sakit         
          3. Kematian.  

Ya  Tuhan, insan yg membaca ini adalah insan yg kuat, sabar, pengasih & penyayang - maka sayangilah dia serta kasihilah dia, bantulah dia meningkatkan taraf kehidupannya, murahkan rezekinya, sihatkan tubuh badannya, jika dia melangkah, selamatkanlah dia, permudahkan & lancarkan segala pekerjaannya..  Aamiin YRA

Tuesday, April 3, 2018

MACAM MANA CARANYA NAK PILIH WARNA FOUNDATION YANG SESUAI DENGAN KULIT WAJAH

Hai darlinggsss!!! Siapa kat sini yang macam saya? Baru nak jinak-jinak dengan makeup? Selama ni makeup jugak, cuma tak ambil tahu sangat dengan barang-barang makeup yang kita guna. Asal nampak lawa, kira okeylah kan. Kenapa pemilihan foundation shade ni sangat penting? Sebab paling utama ialah penggunaan warna foundation yang salah akan buatkan muka kita akan nampak tersangat berbeza dan tak natural. Bayangkan kalau kulit wajah kita jenis sawo matang, kita pakai shade yang cerah atau untuk kulit jenis kuning langsat, bukan ke nanti wajah kita nampak macam tersimbah cat? So, kali ni saya nak share langkah-langkah untuk kita pilih warna atau “shades” foundation yang paling sesuai dengan kita.


hta3

LANGKAH 1 : KENALPASTI TENTANG KULIT KITA
1) Ketahui dan Fahami Warna Dasar Kulit (undertone skin)
Untuk pengetahuan uolls, kurang tepat kalau kita hanya tengok pada permukaan kulit sahaja sebabnya permukaan kulit boleh berubah warna disebabkan faktor persekitaran macam sunburn atau parut jerawat dan sebagainya. Akan tetapi, kalau uolls dapat kenalpasti warna dasar kulit,  ianya sangat membantu uolls untuk dapatkan warna foundation yang paling atau hampir sesuai dengan tona kulit wajah. Berikut terdapat 3 jenis warna dasar kulit :
  1. Sejuk (Cool) : Kulit cenderung berwarna biru, merah atau pink
  2. Hangat (Warm) : Kulit cenderung berwarna emas, kuning atau peach
  3. Natural  : Kulit mempunyai kombinasi warna sejuk dan suam
2) Tentukan Warna Dasar Kulit Uolls
Ada beberapa cara dan teknik untuk kenalpasti warna dasar kulit kita. Antara test yang boleh dibuat ialah dengan menilai dan kenalpasti warna rambut dan mata, warna apa yang paling match atau sesuai pada uolls untuk dilihat, bagaimanakah uolls apabila berada di bawah sinar matahari dan apakah warna urat darah anda (veins)
  1. Warna dasar kulit adalah sejuk apabila uolls mempunyai warna rambut hitam (pure black), coklat atau perang (blonde) digabungkan dengan warna mata kehijauan, biru atau kelabu. Manakala untuk warna dasar kulit hangat apabila uolls memiliki warna rambut hitam, perang (auburn) atau perang kemerahan digabungkan dengan warna mata hazel, coklat atau amber.
  2. barang kemas perak (silver) akan kelihatan sangat padan dan sesuai untuk uolls yang mempunyai kulit dasar sejuk manakala untuk kulit dasar hangat akan lebih kelihatan padan/match dengan barang kemas daripada warna emas (gold). Bagi kulit dasar natural pula, takde masalah untuk pakai silver atau gold sebab kedua-duanya sangat sesuai untuk uolls yang mempunyai kulit jenis ini.
  3. Kulit dasar sejuk akan lebih cenderung untuk bertukar pink, kemerahan atau terbakar (sunburn) dengan cepat apabila berada di bawah sinaran matahari yang kuat. Kulit dasar hangat pula akan menjadi keperangan dan lebih gelap (bronze/tanned) apabila berada di bawah sinar matahari
  4. Kulit dasar sejuk memiliki urat darah berwarna biru pada pergelangan tangannya, urat darah berwarna hijau untuk kulit dasar hangat dan urat darah berwarna biru kehijauan untuk kulit dasar natural.
s-7b9c8f609536d1717b8da3e1c09a3f57b3d7577e

140404_foundation-skintones

3) Tahu dan sesuaikan foundation terbaik untuk jenis kulit anda
Secara basic, ramai yang tahu kulit terbahagi kepada beberapa jenis iaitu berminyak atau kering atau kombinasi. Sesetengah daripada kita turut memiliki kulit jenis sensitif atau normal. Jenis kulit tak membantu untuk pemilihan warna foundation, akan tetapi maklumat ini sangat diperlukan untuk tentukan jenis foundation yang boleh atau paling sesuai untuk dipakai.
  1. Kulit jenis berminyak : Pilih matte finish foundation atau oil-free liquid (bebas minyak) foundation atau powder foundation.
  2. Kulit jenis kering : Pilih mosturizing atau hydrating cream foundation atau stick foundation
  3. Kulit jenis sensitif : Pilih hypoallergenic dan scent-free foundation
  4. Kulit jenis kombinasi : Powder Foundation lebih sesuai
  5. Pilih foundation yang menawarkan litupan penuh (full coverage) atau litupan sederhana (medium coverage) sekiranya mempunyai tona kulit tidak sekata (uneven complexion) dan inginkan foundation tersebut cover keseluruhan kulit wajah. Pemilihan coverage ini sangat penting untuk tentukan sejauh mana wajah kita akan kelihatan natural apabila kita mengaplikasikannya.
  6. Untuk kelihatan natural atau mempunyai tona kulit wajah yang sempurna, dapatkan foundation yang menawarkan litupan ringan (sheer coverage).
  7. Dapatkan foundation yang mempunyai SPF kerana ianya turut membantu dalam melindungi kulit wajah daripada sinar UVA dan UVB

LANGKAH 2 : MISI MENCARI WARNA FOUNDATION YANG PALING SESUAI
1) Gunakan maklumat warna dasar kulit yang diperoleh tadi untuk cuba beberapa warna/shades foundation
Untuk jimatkan masa, uolls dah boleh survey atau mengambil kira (consider) warna-warna atau shades foundation yang bakal dicuba bila berada di dalam farmasi atau makeup store nanti dengan menggunakan maklumat warna dasar kulit yang telah diperoleh awal tadi.
  1. Warna dasar kulit sejuk : pilih foundation dengan warna asas (base) rose, merah atau biru serta uolls boleh consider untuk cuba warna/shades foundation koko, rose atau porcelain
  2. Warna dasar kulit hangat : Pilih foundation dengan warna asas (base) emas atau kuning serta uolls boleh consider untuk mencuba warna/shades foundation caramel, golden, tan, shestnut atau beige
  3. warna kulit dasar neutral : uolls boleh consider untuk mencuba warna/shades foundation kuning langsat (buff), nude, ivory atau praline
2) Pilih makeup store, pharmacy outlet, atau department store yang mempunyai servis dari perunding kecantikan
Untung sangat kalau uolls boleh dapat bantuan daripada perunding kecantikan untuk pilih warna foundation yang sesuai. Biasanya perunding kecantikan ini banyak kat bahagian counter products macam MAC, NARS, BOBBI BROWN dan sebagainya. Kalau takde perunding kecantikan, uolls boleh pergi ke outlet yang ada sediakan tester product. Uolls boleh ambil masa sebaiknya untuk cuba satu-satu foundation tester yang disediakan. Kalau tak yakin, uolls boleh pergi ke outlet yang sediakan polisi pemulangan (return policy) yang mana foundation boleh ditukar kalau tersalah pilih warna/shades.
3) Cuba beberapa jenis warna/shades foundation
Berdasarkan maklumat undertone skin tadi (warna dasar kulit), uolls boleh cuba satu-satu warna/shades foundation yang dah disenarai pendek atau yang paling hampir dengan tona kulit. Lepastu, dengan menggunakan tester yang disediakan, cuba sapukan atau calitkan (dabbing) foundation pada rahang muka. Tona kulit pada rahang lebih tepat dengan warna dasar kulit dan akan tonjolkan perbezaan atau persamaan dengan warna kulit pada leher. Sekiranya outlet tak mempunyai tester, cuba letakkan botol foundation diantara rahang muka dengan leher dan tengok adakah tone warna rahang dengan leher tu sama ataupun tak.
Sama ada mengaplikasikan tester atau sekadar letakkan botol dekat dengan rahang wajah, pastikan uolls membuatnya dekat dengan tingkap atau pintu outlet (bagi outlet yang berada diluar dan bukan di dalam shopping complex) sebabnya dengan cara ni sangat bantu buatkan warna foundation nampak lebih natural atau sesuai/cocok dengan kulit wajah ataupun tak
4) Pilih foundation yang paling tepat atau hampir sama dengan kulit wajah uolls
Foundation yang terbaik adalah foundation yang seolah-olah tak kelihatan bila diaplikasikan pada wajah atau lebih tepat nampak natural. Foundation tak sepatutnya nampak menonjol pada wajah seolah-olah kita menempekkan tepung. Tugas foundation adalah seperti canvas yang lembut sebagai asas untuk aplikasi bahan makeup yang lain seperti concealer, blusher, finishing powder. Gunakan rahang wajah untuk memilih warna foundation yang boleh diadun cantik pada wajah. Foundation yang terbaik adalah yang mampu untuk menyamarkan atau melindungi cela atau kemerahan pada wajah di samping untuk terus kelihatan natural

LANGKAH 3 : OLAH WARNA/SHADES FOUNDATION
Langkah mengolah warna foundation ini dibuat sekiranya warna atau shades foundation yang kita beli atau peroleh terlalu gelap atau terlalu terang dengan kulit wajah kita atau kita mahu untuk bertukar dengan warna/shades foundation yang berbeza tanpa membeli shades foundation yang baru.
Untuk foundation yang terlalu gelap bagi kulit kita dan kita ingin untuk buatnya nampak lebih cerah atau untuk buatkan warna foundation lebih serasi/match dengan kulit wajah, salah satu caranya adalah dengan mengaplikasikan foundation tersebut dengan span basah (jangan menggunakan jari). Atau uolls boleh cuba campurkan foundation tersebut dengan moisturizer (pelembap), primer foundation, foundation yang lebih cerah (campurkan kedua-dua foundation sekali), concealer ataupun dengan finishing powder.
Untuk buatkan foundation nampak lebih gelap (sekiranya uolls beli foundation terlebih cerah dari kulit wajah), tambahkan blusher atau concealer pada foundation atau campurkan foundation dengan bronzer atau gabungkan foundation yang cerah tadi dengan foundation yang lebih gelap atau tinted moisturizer (pelembap berwarna)
Untuk menukar warna foundation pula yang mana warna foundation tersebut tak sesuai dengan warna dasar kulit (undertone skin), uolls boleh olah warna foundation tu untuk jadi lebih match dengan undertone skin. Caranya, bagi mendapatkan undertone berwarna kuning, tambahkan kunyit. untuk pink atau biru undertone, tambahkan blusher yang berwarna pink ke coklat. Untuk buatkan foundation warna nampak lebih kecoklatan, tambahkan serbuk koko.

sumber : skinhealty


Sunday, February 18, 2018

Pemilihan warna Tudung mengikut Kulit

Meh sini kita kenalpasti apakah warna tudung yang sesuai untuk kulit..  Akak tau selama ni uolls hentam je kan pakai Tudung warna ape,asal kena dgn warna baju... Ehh akak pun sama jugak macam uolls

Jom baca

❤ Kulit putih  ❤

Orang yang mempunyai kulit putih dan cerah amat beruntung kerana boleh mengenakan kebanyakkan warna tanpa sebarang masalah.
Warna yang sesuai untuk orang berkulit cerah adalah warna-warna solid seperti hijau, merah, hitam dan biru. Namun harus dihindari warna-warna pastel yang terlalu lembut seperti baby blue, soft green atau kuning cair. Warna putih juga harus dielakkan kerana akan membuatkan wajah anda kelihatan pucat.

❤ Sawo matang ❤

Untuk anda yang berkulit sawo matang, warna pastel dan warna gelap adalah pilihan yang baik. Memilih warna lavender dan maroon akan membuatkan muka anda lebih cerah dan cantik. Sila hindari warna-warna yang seakan warna kulit anda iaitu warna coklat dan juga warna yang terlalu terang seperti kuning.

❤Kuning langsat ❤

Bagi anda yang mempunyai kulit kuning langsat sangat sesuai mengenakan tudung berwarna cerah seperti pink,biru dan kuning. Warna-warna ini akan membuatkan wajah anda lebih segar dan akan menyerlahkan kecantikkan wajah anda. Warna-warna yang harus dielakkan ialah coklat, oren, kelabu, hitam dan gold kerana akan membuatkan wajah anda nampak kusam.

❤ Kulit gelap ❤

Anda yang berkulit gelap selamat dengan warna-warna pastel atau keemasan kerana akan mencerahkan kulit anda. Sila hindari warna-warna malap dan gelap seperti hitam, coklat dan oren gelap kerana akan membuatkan kulit anda menjadi semakin gelap.

Pemilihan warna yang tepat bukan sahaja dapat menyerlahkan kecantikkan anda tetapi dapat menaikkan mood anda sehari- harian.

Sekian tips pemilihan warna tudung dari.

Friday, January 5, 2018

Tips foundation tidak bercapuh

Tips foundation tidak bercapuh atau 🎂 makeup, semua langkah2 ni wajib, save ok...

Sebelum makeup:
1. Cuci muka
2. Scrub buang kulit mati (2 kali seminggu)
3. Toner
4. Moisturizer
5. Face mist
6. Primer (tgk jenis kulit/keadaan kulit semasa)

Semasa makeup:
1. Corrector dahulu utk bahagian bermasalah
2. Foundation sebaik2nya pakai sponge (damp) yg original k... dap dap bukan tarik...
3. Concealer selapis je
4. Kalau nak pakai cream contour/highlight waktu ni lah... blend pun dap dap je...
5. Baking bawah mata dan T-zone dgn loose powder 1-2 minit (sementara boleh lah lukis kening dan buat bahagian mata kalau belum)
6. Set bahagian muka lain dgn powder... dap dap jangan tarik
7. Bronzer, blusher & highlighter powder

***Elakkan cream makeup atas powder (pastikan cream contour/cream highlight dah letak atas muka, baru guna produk powder last sekali)

Selepas makeup:
1. Face mist lagi/setting spray
***tips penting terus kipaskan dgn kad keras utk kunci makeup

Rajinkan tgk video dptkan tips2 dan review produk2 di YouTube ok...
Kebanyakan MUA di YouTube kalau dia ckp honest review/not sponsored tu mmg jujur review dia...

Lain orang lain ragam, lain orang lain cara makeup, kalau x setuju dgn tips saya, boleh teruskan cara sendiri k... PEACE

Selamat mencuba 💕

credit : Paris levine