Saturday, December 3, 2016

ehhhh?

assalamualaikum

alhamdulilah sekarang dah masuk bulan disember. lagi berapa minggu lagi nak masuk tahun baru. sekarang saya dah masuk sem 4. yeahhhh pejam mata sat jah dah masuk sem 4 lepas tu masuk sem 5. last sem 6 LI. fuhhh rasa macam sat gila. umur pun semakin meningkat ke angka 20 an. huhuhuhu rasa macam remaja lagi. tahun nie last merasai jadi teen huhuhuhu.

insyaAllah tahun yang akan datang saya akan banyakkan lagi post dalam blog. about my FYP. owhh lupa nak bagi tahu sem nie kami ada expidition atau kami gelarkan xpdc. hahh nak tahu xpdc kami apa tahun nie tunggu update yer. heheheheheh okay got to go. i have a lotts of assignment to do. hahhaah bye.

P/s : lama tak karang sebab tu ayat tungang terbalik.


Friday, November 18, 2016

SNORKELING AND SCUBA PART 2 ( PRACTICAL TEST )

assalamualaikum

yeah bertemu kembali di blog hampa yang usang dan bersawang nie. alhamdullilah saya dah tamat sem 3 pada tahun nie. huhuhuhu banyak suka dan duka yang berlaku. tapi bukan itu yang saya nak cerita. saya nak sambung part 2 heheheh maaf la lambat nak sambung.


pada hari kedua kami berscuba hahhaaha memang takut tapi ada perasaan ingin tahu macam mana guna tank bernafas dalam air guna gas. yalah selalu tengok dalam tv ja, nie cuba sendiri memang pengalaman yang tak dapat dilupakan. macam biasa kami bertolak dari ptss pada awal pagi. oppss lupa nak kabor package scuba nie kami ambik dari baie scuba ada di post yang lepas  SNORKELING AND SCUBA PART 1 ( PRACTICAL TEST ) 


bila dah sampai dekat pusat akuatik alor setar kami berkumpul untuk dengar taklimat oleh staff baie scuba. agak lama sebab nak tahu apa yang boleh apa yang tak boleh dilakukan dan demo tunjuk alatan yang digunakan




okay selepas  kami diberikan taklimat kami dibahagi ikut kumpulan. seriously saya group first!!! weh ketaq kot. butterfly in stomach  bukan takat butterfly macam macam dok rasa dah. kami bergerak ke kolam dan dekat situ kami diajar cara nak pasang alat scuba.



Pada sessi kelas kolam yang pertama  kami diajar mengenal peralatan S.C.U.B.A(Self-Contained Underwater Breathing Apparatus) oleh Jurulatih yang bertauliah . Peralatan SCUBA dibahagikan kepada 5 bahagian iaitu : 

1. Snorkling System - Mask (topeng ataupun selalu kita panggil google), Snorkel (alat bernafas yang dipasang tepi ltelinga & bentuk dia macam antenna tuh) & Fins (selalu kita panggil kaki itik hihi).

2. Buoyancy Control System – Buoyancy Compensator (jaket untuk pasang cylinder) & Weights (pemberat..besi beb..sekilo setiap 1..hari tu aku kena pakai 4 kg muahaha berat beb)

3. Exposure System – Wet Suit (baju selaman, disediakan untuk pelajar..pinjam beb haha), Gloves (sarung tangan..yg ni takde pun tkpe), Hood (penutup kepala, yg ni pun kalau tkde tkde halnya) & Boots (booties..kasut untuk masuk dlm air)

4. Air Delivery System – Regulator 1st Stage (dipasang pada muncung cylinder bertujuan utk mengubah tekanan udara yg kuat dari tabung menjadi tekanan udara yg biasa, kalau takde menda nih mau tembus tekak korang haha), Regulator 2nd Stage (alat yg mengubah tekanan udara supaya stabil & sesuai dengan penafasan biasa, yang seketul dipasang kat mulut tuh), Alternate Air Source (digunakan ketika kecemasan sekiranya regulator 2nd stage tak berfungsi ataupun nak share oksigen semasa dalam air) & Cylinder (tabung oksigen..berat ooo, kalau tak cukup makan kompom tak daya nak pikul nih)

5. Information System – Computer (memaparkan data selaman dll), Submersible Pressure Gauge (benda nih kiranya macam meter minyak kereta ar.. dia bagi bacaan terkini oksigen yang tinggal dalam tabung, bacaan dalam ‘psi’) & Compass (dalam laut pun kena pakai kompas bro..kalau tak kang sesat & tak jumpa cari bot nak balik haha)
Setelah kenal & faham mengenai fungsi kesemua bahagian / peralatan ini.. baru la boleh masuk kolam . Tapi sebelum tu, kami belajar cara untuk pasang Cylinder pada BC (yang ni semua penyelam wajib tau,). Cylinder kena pasang ketat2, kalau tak kang tanggal lak dalam air tuh naye je





Dalam kolam pula, kami di ajar beberapa perkara asas yang perlu diketahui oleh semua penyelam, antaranya isyarat tangan (dalam air takleh cakap ..nanti orang lain tak paham haha jadi terpaksa la pakai isyarat), Cara capai dan gunakan regulator dengan betul, keluarkan air dari dalam mulut, cuci mask (kalau mask dah kabur kena cuci beb..kalau tak ‘anak ikan’ lalu pun tak nampak ), cara untuk mengurangkan tekanan udara dalam telinga (yang ni penting , kalau tak mau berdarah telinga lu kalau tak praktiskan masa melepasi kedalaman air 3 meter) lepas tu, belajar cara untuk minta bantuan sekiranya oksigen dah nazak ataupun dah k.o terus masa dalam air. Belajar jugak cara nak ampungkan diri semasa dalam air (kena control udara dalam BC & pernafasan beb). Lepas tu apa lagi, kitorg jadi ikan laa..melibas2 fins..rasa macam superman pun ada ..macam2 gaya bleh buat hahaha.. dalam air kena bernafas pakai mulut ja, 




memang best semua aktiviti nie. lepas habis semua kami bergambar ramai- ramai dah bertolak balik. memang sunyi bas sebab penat kan. huhuhu. sampai sini saja saya bercerita. maaf kalau lama tak update sebab wifi tak dak  nie pun curi2 hahahahaha. adios amigos





Monday, October 10, 2016

hurmmmm

assalamualaikum

sudah lama tak update blog. masih terhutang satu cerita dengan korang semua. tapi bukan hari ini saya nak cerita. masalah dengan kawan sekelas nie memang selalu dengar sepupu bercerita tapi sem nie terjadi dekat saya. hurmmmm


i'm not in mood

bye!

Saturday, September 10, 2016

SNORKELING AND SCUBA PART 1 ( PRACTICAL TEST )

assalamualaikum

Alhamdulillah dapat lagi update blog ini. maaf la jika lama saya menyepikan diri dalam blog nie. bukan tak nak update tapi tidak ada masa yang terluang nak update. okey tak payah nak terang banyak banyak. heheheheh sebenarnya saya ada satu cerita nak update untuk korang semua.


saya masih lagi belajar dan sekarang baru sem 3 ( lambat lagi nak habis ) okay baru baru nie kami ada practical test JENG !!! JENG !!! JENG!!!  di PULAU PAYAR LANGKAWI serius memang best. walaupun saya orang kedah dan memang dekat dengan langkawi tapi baru pergi sana dua kali. huhuhu. pengalaman pertama saya snorkeling dengan scuba. best gila. kami pergi dua hari tapi lain lain tempat.


hari pertama.

kami bergerak dari politeknik pada pukul 7;30 pagi. kami tak naik dekat jeti kuala perlis kami naik bot dekat kubang rotan dekat dengan kuala kedah. kami naik semua 3 biji bot. tak naik feri nah. agak menakutkan tapi best jugak. hehheehe.



serius memang best kena angin tapi bilaa langgar ombak besar gerun jugak lah. hehehehhe. masa perjalanan dalam 45 minit ke 1 jam jugak la... kalau mabuk lauk habis la korang. hehheeh tapi bila sampai memang tak akan mabuk laut dah. sebab tempat dia memang best gila.




lihatlah view yang cantik. okay saya memang pendek. huhuhu terselit di belakang. yang depan tu pensyarah kami. dalam kelas bukan main garang. ahahahahah....  sampai sampai nampak view yang menarik terus selfie. masa nie muka semua suci dan besih putih putih berlaka. hahahaha serius air dia jernih gila very clear. kami nampak baby shark. kalau tak silap saya baby black tip shark. kalau silap maafkan hamba ya. baru belajar. nemo dory semua ada. lagi satu baracuda pun ada.




see bertapa jernihnya air dia. memang best snorkeling nie. mula rasa takut la jugak. yalah kita tak penah pakai semua benda alah nie. hahahhhaa. kami p dengan agent jadi masa nak balik tu x payah la nak tunggu lama lama. satu kelebihan jugak kalau korang ambik package dia agent nie.  nanti saya bagi facebook dia nah.




memang agak penat la main air. heheheheh bayangkan dari pagi sampai petang mau tak hitam sun burn semua ada la. semua pakat jadi orang hitam. heheheheh dapat tengok coral memang pengalaman yang best la. bila balik semua orang penat ada sampai yang tertido atas boat. hahahahah macam mana dia boleh tido pun tak tahu lah....


hahahaha tengok tu sampai tak sedar orang ambik gambar. hhuhuhu. okay  kami ambik package dari fb  BAIE SCUBA maaf tak boleh bagi link sebab line slow.  tapi saya da gambar fb dia.




hampa boleh la cari fb dia tapi rasanya dia dah tukar gambar profile tapi nama dia macam tu yah. dia ada jugak buat package scuba. tapi pasal scuba hampa kena tunggu nah nanti saya update lain. tepu otak sebab lama tak karang. heheheh. jumpa di post nanti pasal scuba. bye bye bye. * gaya sinchan*

Saturday, August 20, 2016

BIHAN GORGEOUS EYESHADOW ( BGE )

asalamualaikum

hai holla holli cikibum.. mai sini kami nak habaq dekat hampa semua. NABIHAN MAKEUP ada keluarkan product terbaru. tapi kami baru sempat ja update blog. hehehehe. mesti hampa nak tau kan? selain set kening tanpa cukur dengan set makeup by bihan. hampa boleh la tengok post kami yang sebelum nie. hampa boleh ja tekan link di bawah kalau nak tengok. heheheh

1 bihan girly makeup
set kening tanpa cukur


okay product yang terbaru adalah jeng jeng jeng !!!!  BIHAN GIRLY MAKEUP GORGEOUS EYE SHADOW serius memang cantik menarik tertarik. kalau pakai memang menawan orang tengok. siapa tak beli memang rugi baq hang!!!



ada dua jenis warna eyesahdow ni satu soft coffee yang kedua dark coffee.  memang sesuai dengan semua jenis kulit. warna eyeshadow dia jugak sesuai digunakan untuk makeup siang dan malam. kira memang jimat kalau beli. senang nak guna dan tahan lama. itu yang penting.



nie adalah contoh eyeshadow yang dipakai sendiri oleh Bihan. memang cantik kan? serius saya pun grab satu buat koleksi heheheheh. geram tengok eyeshadow yang cute miut nie. hehehhehee



serius memang cun lah kalau siapa pakai eyeshadow nie. memang tak tipu. ramai dah yang dah grab eyeshadow nie. korang tunggu apa lagi. masih tak percaya dengan saya? kejap cek update testimoni nah.


tengok saya tak bohong nah. heheheheh sis dekat atas tu tak edit pon gambar dia.  tak jelas lagi? sabar kami ada lagi gambar. tunggu nah.


hah nampak natural ja kalau pakai eyeshadow nie. memang rugi lah kalau tak beli. pakai pulak degan set bihan girly makeup memang terbaiklah. cun ja.



HARGA SET RM79
 
TIDAK TERMASUK POS

POS RM6 
  
 SABAH & SARAWAK RM9

BOLEH WASAP DI 0125304874

Thursday, August 18, 2016

"Segmen Ucing Mencari Binatang"





http://ucingkadayan.blogspot.com/2016/08/segmen-ucing-mencari-binatang.html
Apakah Binatang yang ada dalam video Ucing Frozen.

"tak ada tangan tapi ada kaki,
ada kaki tapi tak pandai berdiri,
makan minum di mulut itu pasti,
nama binatang cari lah sendiri."

Jawapan ada dalam video Ucing Frozen.Cari dan beri jawapan pada komen di bawah.Syarat Segmen Ucing Mencari Binatang adalah mudah:

1) Follow Blog Ucing dan Google+
2) Buat Tajuk Post "Segmen Ucing Mencari Binatang"
3) Copy Semua Coding yang telah disediakan di Box dan Paste ke dalam Ruangan Html dan Publish.
4) Tinggalkan Url Post Anda dan Jawapan Sekali di Bawah Komen ini.


Tag Rakan Anda



jawapan saya adalah kucing..

Friday, August 12, 2016

HOW TO KAYAK

assalamualikum

hai semua. Alhamdulilah hari ni ada masa sedikit nak update blog kesayangan hamba. *isk isk cried while update blog. hahahahah lawak je. okay disebabkan semua orang tahu saya masih lagi berlajar dalam bidang pelancongan di PTSS. okay siapa yang tak pernah berkayak? mesti adakan.

okay saya dengan kawan saya ada masuk pertandingan buat video educational tentang kayak.. pertangdingan ini lawan semua Politeknik Malaysia. jadi sambil korang support korang boleh jugak belajar pasal kayak. kalau korang cuba mesti nak main lagi kayak.

saya harap korang semua dapat support video kami dan tolong naikkan viewers dengan like kami nah. jasa anda amat kami perlukan. Ribuan Terima Kasih kami ucapkan.

korang boleh jugak cari dekat youtube. search " eMCC Ptss JPH kayaking " ataupun korang boleh ja tengok di blog saya nie. thanks awok semua