Monday, April 17, 2017

#Aprils #shortstory

Assalamualaikum.

Ya Ampun lama gila tak buka blog nie. Alhamdulillah sem nie dah berakhir. InsyaAllah lepas nie ada cerita pasal praktikal test heheheheeh nanti yeeeeee. Maaf boleh karang kejap ja. Idea tak ada. Lama tak karang panjang2 hehehe.

Nantikan next story jer. Bye3

Kita hadiakan rose nie pada awak semua. :)

Saturday, February 25, 2017

Tutorial Shawls Simple

haiiiiii semuaaaaaaa

disebabkan hari nie balik kampung ada sikit masa terluang dengan blog kesayangan nie. ( mummy rindu awoks ) menangis tepi bucu katil.

hokey kali nie saya nak bagi tutorial shawl. basic je. cara shawl yang selalu saya pakai ke mana2 saja. mudah dan cepat lagi satu labuh.

sebenarnya saya dah post dalam instagram. tapi saja nak post dalam blog kesayangan jugak. hehehehehe enjoy yerr




jjang!!!!! jjang!!!!!

nie hasilnya bila korang tengok tutorial hehehehehe. labukan? try la pakai macam  nie. jimat masa dan pakwe pun  tak marah kalau cepatkan bersiap. kehkeheh





Friday, February 17, 2017

Vacation pleases

I need vacation. Stress dengan study.

Thursday, February 9, 2017

Muncul seketika

Assalamualaikum.

Yuhuuuuu setelah sekian lama tak update blog nie. Rindunyaaaaaa. Harap ada lagi orang baca blog buruk kita ni.

Tak boleh update banyak dalam tahun nie. Sem ni sibuk dengan kelas. Semua jadual hampir full. Ottokey. #pengaruhgoblin. Hahahhahah

Okay sem nie ada lg praktikal test. Tapi tak tahu lagi nak ke mana. Hurmmmm. Tunggu yer. Banyak lagi nak cerita. Tapi masa tak mengizinkan kita untuk berada di blog nie.
Byeeeeee

Sunday, January 8, 2017

2K17







HELLO 2K17





Saturday, December 3, 2016

ehhhh?

assalamualaikum

alhamdulilah sekarang dah masuk bulan disember. lagi berapa minggu lagi nak masuk tahun baru. sekarang saya dah masuk sem 4. yeahhhh pejam mata sat jah dah masuk sem 4 lepas tu masuk sem 5. last sem 6 LI. fuhhh rasa macam sat gila. umur pun semakin meningkat ke angka 20 an. huhuhuhu rasa macam remaja lagi. tahun nie last merasai jadi teen huhuhuhu.

insyaAllah tahun yang akan datang saya akan banyakkan lagi post dalam blog. about my FYP. owhh lupa nak bagi tahu sem nie kami ada expidition atau kami gelarkan xpdc. hahh nak tahu xpdc kami apa tahun nie tunggu update yer. heheheheheh okay got to go. i have a lotts of assignment to do. hahhaah bye.

P/s : lama tak karang sebab tu ayat tungang terbalik.


Friday, November 18, 2016

SNORKELING AND SCUBA PART 2 ( PRACTICAL TEST )

assalamualaikum

yeah bertemu kembali di blog hampa yang usang dan bersawang nie. alhamdullilah saya dah tamat sem 3 pada tahun nie. huhuhuhu banyak suka dan duka yang berlaku. tapi bukan itu yang saya nak cerita. saya nak sambung part 2 heheheh maaf la lambat nak sambung.


pada hari kedua kami berscuba hahhaaha memang takut tapi ada perasaan ingin tahu macam mana guna tank bernafas dalam air guna gas. yalah selalu tengok dalam tv ja, nie cuba sendiri memang pengalaman yang tak dapat dilupakan. macam biasa kami bertolak dari ptss pada awal pagi. oppss lupa nak kabor package scuba nie kami ambik dari baie scuba ada di post yang lepas  SNORKELING AND SCUBA PART 1 ( PRACTICAL TEST ) 


bila dah sampai dekat pusat akuatik alor setar kami berkumpul untuk dengar taklimat oleh staff baie scuba. agak lama sebab nak tahu apa yang boleh apa yang tak boleh dilakukan dan demo tunjuk alatan yang digunakan




okay selepas  kami diberikan taklimat kami dibahagi ikut kumpulan. seriously saya group first!!! weh ketaq kot. butterfly in stomach  bukan takat butterfly macam macam dok rasa dah. kami bergerak ke kolam dan dekat situ kami diajar cara nak pasang alat scuba.



Pada sessi kelas kolam yang pertama  kami diajar mengenal peralatan S.C.U.B.A(Self-Contained Underwater Breathing Apparatus) oleh Jurulatih yang bertauliah . Peralatan SCUBA dibahagikan kepada 5 bahagian iaitu : 

1. Snorkling System - Mask (topeng ataupun selalu kita panggil google), Snorkel (alat bernafas yang dipasang tepi ltelinga & bentuk dia macam antenna tuh) & Fins (selalu kita panggil kaki itik hihi).

2. Buoyancy Control System – Buoyancy Compensator (jaket untuk pasang cylinder) & Weights (pemberat..besi beb..sekilo setiap 1..hari tu aku kena pakai 4 kg muahaha berat beb)

3. Exposure System – Wet Suit (baju selaman, disediakan untuk pelajar..pinjam beb haha), Gloves (sarung tangan..yg ni takde pun tkpe), Hood (penutup kepala, yg ni pun kalau tkde tkde halnya) & Boots (booties..kasut untuk masuk dlm air)

4. Air Delivery System – Regulator 1st Stage (dipasang pada muncung cylinder bertujuan utk mengubah tekanan udara yg kuat dari tabung menjadi tekanan udara yg biasa, kalau takde menda nih mau tembus tekak korang haha), Regulator 2nd Stage (alat yg mengubah tekanan udara supaya stabil & sesuai dengan penafasan biasa, yang seketul dipasang kat mulut tuh), Alternate Air Source (digunakan ketika kecemasan sekiranya regulator 2nd stage tak berfungsi ataupun nak share oksigen semasa dalam air) & Cylinder (tabung oksigen..berat ooo, kalau tak cukup makan kompom tak daya nak pikul nih)

5. Information System – Computer (memaparkan data selaman dll), Submersible Pressure Gauge (benda nih kiranya macam meter minyak kereta ar.. dia bagi bacaan terkini oksigen yang tinggal dalam tabung, bacaan dalam ‘psi’) & Compass (dalam laut pun kena pakai kompas bro..kalau tak kang sesat & tak jumpa cari bot nak balik haha)
Setelah kenal & faham mengenai fungsi kesemua bahagian / peralatan ini.. baru la boleh masuk kolam . Tapi sebelum tu, kami belajar cara untuk pasang Cylinder pada BC (yang ni semua penyelam wajib tau,). Cylinder kena pasang ketat2, kalau tak kang tanggal lak dalam air tuh naye je





Dalam kolam pula, kami di ajar beberapa perkara asas yang perlu diketahui oleh semua penyelam, antaranya isyarat tangan (dalam air takleh cakap ..nanti orang lain tak paham haha jadi terpaksa la pakai isyarat), Cara capai dan gunakan regulator dengan betul, keluarkan air dari dalam mulut, cuci mask (kalau mask dah kabur kena cuci beb..kalau tak ‘anak ikan’ lalu pun tak nampak ), cara untuk mengurangkan tekanan udara dalam telinga (yang ni penting , kalau tak mau berdarah telinga lu kalau tak praktiskan masa melepasi kedalaman air 3 meter) lepas tu, belajar cara untuk minta bantuan sekiranya oksigen dah nazak ataupun dah k.o terus masa dalam air. Belajar jugak cara nak ampungkan diri semasa dalam air (kena control udara dalam BC & pernafasan beb). Lepas tu apa lagi, kitorg jadi ikan laa..melibas2 fins..rasa macam superman pun ada ..macam2 gaya bleh buat hahaha.. dalam air kena bernafas pakai mulut ja, 




memang best semua aktiviti nie. lepas habis semua kami bergambar ramai- ramai dah bertolak balik. memang sunyi bas sebab penat kan. huhuhu. sampai sini saja saya bercerita. maaf kalau lama tak update sebab wifi tak dak  nie pun curi2 hahahahaha. adios amigos